Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΠΑΖΩΜΑ ΡΥΑΚΙΩΝ

 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;

Του Δημοσθένη Συρμή
ΤΑ ΧΑΝΤΑΚΙΑ ΜΠΑΖΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΥΛΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
 Στον Πλατρειθιά βρίσκεται η συνοικία Μπούζος ή Κανάλια. Από την τοπωνυμία και μόνο συνάγεται ότι στην περιοχή τρέχουν πολλά νερά. Πράγματι το Χειμώνα και μέχρι σχεδόν το τέλος της Άνοιξης, όλα τα νερά από την Ανατολική πλευρά του βουνού  της Εξωγής κυλάνε προς τα κάτω και μέσα από κανάλια, χαντάκια και σούδες διοχετεύονταν στο ρέμα Τριπόταμος.
Ποτέ μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσθηκε κανένα πρόβλημα από τη ροή αυτή των νερών. Βλέπετε οι «παλαιοί» παρ’ όλο που δεν διέθεταν τα σημερινά τεχνικά μέσα είχαν φροντίσει, στις παρυφές των δρόμων, των σπιτιών και των χωραφιών, να ανοίξουν «καναλέτα» ώστε τα όμβρια να διοχετεύονται στα ρέματα και να μη επηρεάζουν τις περιουσίες.
Ωστόσο πριν κάποιο καιρό και επί Δημαρχίας Βασιλόπουλου στρώθηκε με 3Α ο δρόμος που πηγαίνει προς την αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο ρίχνοντας το 3Α  έχωσε μέρος από το φυσικό ρυάκι και βέβαια ο τότε Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του, ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να δουν αν το έργο έγινε σωστά.
Επιπρόσθετα μέσα στο 2010 άρχισε να αναγείρεται η οικοδομή κάποιου νεόφερτου τσιφλικά, ο οποίος κατασκεύασε παράνομη ράμπα από μπετόν επί του δρόμου κλείνοντας εντελώς ότι είχε απομείνει από το χαντάκι. Στη συνέχεια ο κύριος αυτός θεώρησε καλό να κατασκευάσει την περίφραξή του μέσα στα χαντάκια μπαζώνοντας τα εντελώς και μάλιστα τοποθετώντας τα (τα χαντάκια) μέσα στο κτήμα του.
ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΑΖΩΜΕΝΟ ΧΑΝΤΑΚΙ. ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΣΚΙΣΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ
  Σε ερώτησή μας στον τσιφλικά γιατί τοποθέτησε τα συρματοπλέγματα παράνομα μέσα στο χαντάκι ενώ γνώριζε το πρόβλημα των νερών, μας απάντησε με θράσος ότι εκεί είναι τα όρια του και ότι… δεν τα θα τα τοποθετούσε πιο μέσα γιατί δεν θέλει να φαρδύνει ο δρόμος και να περνάνε Πούλμαν για την Αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου!!!  Ειρήσθω εν παρόδω ο κύριος αυτός παριστάνει τον οικολόγο και προσπαθεί  μάλιστα να δώσει μαθήματα, εννοείται θεωρητικά, στις Δημοτικές αρχές.   
Το μπάζωμα των ρυακιών από τον Δήμο αφ’ ενός και από τον  τσιφλικά αφ’ ετέρου, οδήγησε τα νερά να τρέχουν ανεξέλεγκτα προς τα κάτω όπου εύρισκαν διαφυγή. Όμως από κάτω υπάρχουν 5 σπίτια!!! 
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια τρομερή κατολίσθηση. Ένας τεράστιος όγκος χωμάτων δέντρων και θάμνων, έπεσε μέσα στην αυλή του ακριβώς από κάτω σπιτιού και της διπλανής νεόδμητης οικίας.

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΡΑΜΠΑ ΚΑΙ ΦΡΑΧΤΗΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ!! Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΟΣ!!
Τούτη τη στιγμή, παρ’ όλα τα έργα που έγιναν στο σημείο της κατολίσθησης από τους θιγόμενους, ο κύριος όγκος των χωμάτων επικρέμεται πάνω από τα δύο σπίτια με κίνδυνο, με μια δυνατή μπόρα, να αποσπασθεί και να τα θάψει!!
Τον Ιούλιο του 2011 ο Κοινωφελής Όμιλος Πλατρειθιά αλλά και ο Πρόεδρος Εξωγής διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο Δήμο και στις συναφείς αρχές του νησιού (πολεοδομία, αστυνομία, δασαρχείο κλπ) χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα θιγόμενοι ιδιώτες έστειλαν και επιστολές στο Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο χωρίς να πάρουν απάντηση. 

Η ΝΕΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ
 Τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε κληθεί από τον Κοινωφελή Όμιλο Πλατρειθιά  και ήρθε στην Ιθάκη κλιμάκιο της Δ/σης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας που διενήργησε αυτοψία. Το κλιμάκιο σε έκθεση του ( Απ. Πρωτ. 36187/10563-22/9/2011), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατολίσθηση οφείλεται στο μπάζωμα των ρυακιών αφ΄ ενός από τη διαπλάτυνση του δρόμου προς Αγ. Αθανάσιο από το Δήμο, αφ’ εταίρου στο τελειωτικό μπάζωμα των ρυακιών που είχαν απομείνει, από την περίφραξη και την ράμπα από μπετόν που κατασκεύασε ο τσιφλικάς.
Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι «ο Δήμος Ιθάκης είναι αρμόδιος να εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει σε διευθέτηση των επιφανειακών νερών της περιοχής». Αναφέρει επίσης ότι «το θέμα των περιμανδρώσεων ακινήτων και της μεταβολής της φυσικής ροής των νερών (αρθ. 1024 του Αστικού Κώδικα) θα πρέπει να εξετασθεί και πολεοδομικά από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου».
Μέχρι σήμερα ο Δήμος παρά τις διαμαρτυρίες ιδιωτών, του Κοινωφελούς Ομίλου Πλατρειθιά (ΚΟΠ) και της Κοινότητας Εξωγής δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Αλλά ούτε και οι συναφείς υπηρεσίες.
Η απραξία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αρχίσει καινούρια κατολίσθηση. Ένα τεράστιο τμήμα γης έχει σκιστεί και κυλάει προς τα κάτω στην αυλή του σπιτιού!
Η ΓΗ ΣΚΙΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΧΕΙΜΑΡΟΣ
 Ορμητικός χείμαρρος ξεσπάει στην αυλή του σπιτιού και στη συνέχεια
στο δρόμο! Ο Δρόμος στο σημείο εκείνο έχει μεταβληθεί σε λίμνη και δεν αποκλείεται να συμβεί ατύχημα.
            Το αποτέλεσμα φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες που ακολουθούν: 
 (περισσότερες φωτογραφίες και ονόματα είναι στη διάθεση των αρχών)
Ο ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΧΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


ΤΑ ΝΕΡΑ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ ΚΑΤΑΛΙΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ; Η ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ;
 Στο χθεσινό (8/2) Δημοτικό συμβούλιο οταν αναφέρθηκε το θέμα, η Αντιδήμαρχος κα. Ραυτοπούλου ισχυρίσθηκε ότι  ο Δήμος μόλις πείρε την έκθεση του κλιμακίου της Κεφαλονιάς, αμέσως έστειλε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου η οποία δεν βρήκε…. ούτε χαντάκια ούτε παρανομία!!!! Ευτυχώς την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος που εκφράσθηκε δεόντως για την... ικανότητα και εργατικότητα της τεχνικής υπηρεσίας!!!!  
            Και εμείς ρωτάμε για ποιους λόγους η τεχνική υπηρεσία δεν βρήκε χαντάκια; Πόσα διπλώματα χρειάζονται άραγε για να καταλάβει κανείς ότι, αν τα νερά δεν διοχετευθούν κανονικά θα δημιουργήσουν καταστροφή; Γιατί επί 80 χρόνια, που είναι τουλάχιστον τα δύο σπίτια εκεί, δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα νερά και μόλις ο εν λόγω τσιφλικάς έκανε παρέμβαση στα χαντάκια, δημιουργήθηκε το πρόβλημα και μάλιστα τέτοιων διαστάσεων; 

Αλλά μήπως είναι καιρός να επιληφθεί ο Εισαγγελέας;
Επιτέλους ποιος θα μας προστατεύσει από τους κάθε λογής νεοφερμένους τσιφλικάδες που προκειμένου να ορθώσουν τις βίλες τους, κλείνουν δρόμους, μπαζώνουν ρέματα, καταστρέφουν χαντάκια και σούδες, συρματοπλέκουν αυθαίρετα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τη φύση, τους νόμους και το κυριότερο τους συνανθρώπους τους;
            Φτάσαμε λοιπόν σε τέτοιες εσχατιές; Που είναι το Σύνταγμα που είναι οι νόμοι που είναι οι αρχές για να επιβάλουν τους νόμους;
Τίποτα δεν υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο; Ξέφραγο αμπέλι; Φάρ Ουέστ; Και στο Φαρ Ουέστ υπήρχε και κανένας σερίφης.
Εδώ είναι το απόλυτο μπάχαλο;