Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ



Τις προάλλες, διάβαζα στο Βήμα άρθρο, σχετικό με την ανωνυμία των Blogs.
          Όπως είναι γνωστό υπάρχει νόμος που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών. Όμως τα διαδικτυακά ιστολόγια και οι ιστότοποι (blogs, sites κλπ) έχουν εξελιχθεί πλέον σε δημοσιογραφικά εργαλεία. Εξακολουθούν όμως να εντάσσονται στα μέσα επικοινωνίας και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία τους.
          Τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους ιστολόγια τα οποία με τον μανδύα της ανωνυμίας που προσφέρει το Διαδίκτυο έχουν μετατρέψει τον χώρο των ελληνικών blogs σε ένα άναρχο τοπίο, όπου επικρατούν οι φημολογίες, οι συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί, οι ψευδοειδήσεις και ψευδοαποκαλύψεις.
          Η κατάσταση αυτή έχει αναγκάσει αρκετούς οι οποίοι έπεσαν θύματα δήθεν αποκαλύψεων, να στραφούν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευθούν.
          Το χειρότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι καταστρέφουν την άποψη που έχουν οι πολίτες στη χώρα μας για τα blogs, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τα θεωρεί πλέον αναξιόπιστα στο σύνολο τους.
          Έτσι επανέρχεται σε δημόσια συζήτηση το ζήτημα της ανωνυμίας των blogs και το κατά πόσον αυτή προστατεύει την ελεύθερη έκφραση ή γίνεται αιτία για να μπορούν κάποιοι να εξωτερικεύουν τα εσώψυχα τους βλάπτοντας τους συνανθρώπους τους και ακόμα να διασπείρουν ψευδή και ανυπόστατα κατασκευάσματα επηρεάζοντας ευαίσθητες ομάδες πολιτών, χωρίς καμία επίπτωση.
          Οι απόψεις διίστανται καθώς και υπέρ της ανωνυμίας και κατά αυτής έχουν εκφρασθεί επιφανείς νομικοί και καθηγητές πανεπιστημίων.
          Προσωπικά συντάσσομαι με την άποψη της  κυρίας Μπέτυ Τσακαρέστου, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία λέει χαρακτηριστικά: «Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της επωνυμίας στα blogs» λέει η γιατί πιστεύω ότι η υπογραφή σε ένα κείμενο είναι και απόδειξη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας αυτού που το γράφει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος που γράφει με ένα ψευδώνυμο δεν είναι σοβαρός και υπεύθυνος».
          Όπως έχω ξαναγράψει, η υπογραφή ενός κειμένου επιδεικνύει σοβαρότητα και εγκυρότητα και κατά συνέπεια γίνεται εν πολλοίς πιστευτό και επηρεάζει πράγματα και καταστάσεις  .
          Αντίθετα τα ανώνυμα η ψευδώνυμα κείμενα σπάνια γίνονται πιστευτά περνούν αδιάφορα σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τους αναγνώστες οσαδήποτε επιχειρήματα και αν χρησιμοποιούνται.
          Αλλά τι συμβαίνει εδώ σε μας;
Δυστυχώς τα ιστολόγια μας και των δύο καθαρά αντιμαχομένων πλευρών, βρίθουν ανωνύμων και ψευδωνύμων κειμένων σε σημείο απόλυτης γελοιότητας και βέβαια σηματοδοτούν την ελεεινή κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος.
          Φιλοξενούν κείμενα με πολιτικό περιεχόμενο που αφορά τη διαχείριση των πραγμάτων του νησιού υπογράφοντας με ψευδώνυμα όπως: anonyma, καλαγεμου, Άρης, ΠΒΙ, άντε-γειά, Βορειοιθακήσιος, η αγανάκτηση, Θιακός, brankaleon, Ν.Ε., ανήσυχος,  anepageltos, Θιακιά κυράτσα, η Λουτσιάνα ξαναχτυπά…. και πάει λέγοντας !!!!
          Έχουν την εντύπωση όλοι αυτοί, ότι αυτά που γράφουν, πέρα από το να δημιουργούν καφενεδίστικα κουτσομπολιά, γίνονται πιστευτά; Νομίζουν ότι μπορούν να πληροφορήσουν, να επηρεάσουν καταστάσεις, να αλλάξουν απόψεις, να συμβάλουν στη βελτίωση του τόπου;
          Η μία πλευρά ασχολείται με το παρελθόν του Δημάρχου και ευελπιστεί να τον δει καθαιρούμενο ή δε άλλη πλευρά ασχολείται με τη διαχείριση των προηγούμενων Δημάρχων και ευελπιστεί να τους δει κατηγορούμενους.  
          Βέβαια και οι δύο, με ψευδώνυμα αρθρίδια άνευ νοήματος, καταφεύγουν σε βλακώδη και ακατανόητα εν πολλοίς επιχειρήματα σε μια μάταιη προσπάθεια να κατατροπώσουν η μία την άλλη και δεν καταλαβαίνουν ότι πλέον κανείς σοβαρός αναγνώστης δεν τα διαβάζει, ή αν κατά τύχη τα διαβάσει νιώθει τάση για εμετό και λυπάται για την κατάντια του τόπου.
          Είναι καιρός να σταματήστε και οι δύο!
          Αντιληφθείτε επιτέλους ότι αυτή η τακτική γελοιοποιεί το νησί μας στο Πανελλήνιο και έτι παραπέρα.  Περισσότερο και από τον γιδοπροβατικό σύμβουλο του Δήμαρχου!!!!!