Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Η ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ





          Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ανακάμψει από την οικονομική ύφεση προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς περιορισμούς ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική με καινοτομίες,
          Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι εθνικές και περιφερειακές αρχές σε όλη την Ευρώπη να καταρτίσουν στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση των διαρθρωτικών ταμείων πιο αποδοτικά.
          Με άλλα λόγια προκειμένου να προχωρήσει στην εκτέλεση του νέου ΕΣΠΑ που τώρα θα ονομάζεται «Κοινοτικό Στρατηγικό Πλαίσιο – ΚΣΠ  2014-2020», ή και «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης ΣΕΣ», ζητά αυξημένες προϋποθέσεις. Ζητά τη λεγόμενη «έξυπνη εξειδίκευση» (smart specialization). Δηλαδή να εξευρεθούν καινοτόμες στρατηγικές εκμετάλλευσης των ιδιαίτερων  χαρακτηριστικών κάθε τόπου. (π.χ. έξυπνη εκμετάλλευση της Οδυσσειακής Ιστορίας στην Ιθάκη, τυποποίηση του κουμ-κουατ στην Κέρκυρα κλπ.).
          Προκειμένου λοιπόν να ενημερωθούν τόσο οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση να για να μπορέσουν να απορροφήσουν το νέο ΕΣΠΑ, οργανώθηκε από την Περιφέρεια συζήτηση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στο Βαθύ,  με θέμα την « διαμόρφωση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020».
      

          Στη συζήτηση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής και άλλα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας. Τη συζήτηση διεύθυνε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Σμαράγδα Σαρδελή. Την παρακολούθησε δε αρκετός κόσμος.
          Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ.  Γ. Στρογγυλόπουλος, πρόεδρος της Logo-Tech, ο οποίος εξήγησε την στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης.
          Οι παρεμβάσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με βάση έξυπνες τεχνικές εκμετάλλευσης της Οδυσσειακής Ιστορίας.
          Προσωπικά αναφέρθηκα στην ενημέρωση που πρέπει να λάβουν οι τουριστικοί φορείς ώστε να συμβάλλουν στο να αποπνέει το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη Οδύσσεια και Οδυσσέα και να διαφημίσουν την Ιθάκη του Οδυσσέα με περίπτερα στις διεθνείς εκθέσεις, να συμμετέχουν σε “Events”, να προωθήσουν την υπόθεση της «μακέτας» κλπ, κλπ.
          Επίσης αναφέρθηκα στη δημιουργία Θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου, μέσα από υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση, και με τη συμβολή όλων των τουριστικών φορέων.
          Δε πρέπει να περιμένουμε πλέον την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν κονδύλια και περιμένουν να απορροφηθούν. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ενημερώνει και να παίζει ρόλο συντονιστή. 
          Ο πολιτευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Σταύρος Λυκούδης, που παραβρέθηκε στη συζήτηση, τόνισε ότι για την επιτυχία του προγράμματος πρέπει να υπάρξουν συλλογική σκέψη και συνδυασμένες δράσεις.
          Εντύπωση μας προξένησε η απαξίωση της συζήτησης τόσο από το Δήμαρχο όσο και τους άλλους Δημοτικούς συμβούλους, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, με εξαίρεση, προς τιμήν τους, τον Στάθη Βλασσόπουλο και τον Δυονύση Στανίτσα.
          Και ερωτώ: αν η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ, δηλαδή χρήμα στο νησί, δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για τους διοικούντες και τους επίδοξους τοιούτους, τότε τι είναι;
          Μήπως η τσέπη τους;
Πρέπει πολύ καλά να σκεφθούμε πριν ψηφίσουμε την επόμενη φορά. Βέβαια ο «ιδανικός» δήμαρχος, της περίεργης ανακοίνωσης του νυν Δημάρχου, ίσως να μην υπάρξει αλλά τουλάχιστον ας αποφασίσουμε επιτέλους να ξεφορτωθούμε  τους επαγγελματίες πολιτικάντηδες που χρόνια τώρα ταλανίζουν τον τόπο μας.  
          Οι Σκληροί οι Λιβιτσάνηδες οι Καραβίες, οι Ταφλαμπάδες, οι Αρσένηδες και όλοι οι συναφείς παρατρεχάμενοι, ότι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν. Ας πάνε στο καλό οι άνθρωποι !!
          Ο τόπος όχι μόνο δεν τους έχει ανάγκη αλλά όσο μακριά βρεθούν τόσο το καλύτερο για το μέλλον του νησιού και των παιδιών μας.