Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ο ΓΑΤΟΣ ΜΟΥ


Βαρέθηκα πια να ασχολούμαι με τα κοινά στην Ιθάκη. Έγραψα αρκετά πριν και μετά τις εκλογές. Η Ιθάκη πλέον έχει νέο Δήμαρχο, νέο δημοτικό συμβούλιο και όλοι ελπίζουμε στο καλύτερο. Βέβαια η μείζονα  αντιπολίτευση είναι δυστυχώς η ίδια που ταλάνισε το Γιάνναρο με αποτέλεσμα να μη γίνει κάτι  ουσιαστικό στο νησί.
Ελπίζουμε ότι η μείζον δεν θα κρατήσει την ίδια στάση αλλά θα ασκήσει μια προοδευτική και εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Έτσι μ’ αυτή την ελπίδα και μέχρι να δούμε τα καινούρια από Σεπτέμβρη και μετά, είπα να ασχοληθώ με το γάτο μου, άντε και με κανένα ψάρεμα μήπως και πετύχω τίποτε από αυτά του παρελθόντος!!!
Έλα όμως που η κατάρα του Σολέρη δεν μας αφήνει!!
Δύο εξωφρενικά γεγονότα των τελευταίων ημερών με ξεσήκωσαν:
1.   Στα πλαίσια των …πολιτιστικών εκδηλώσεων το γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά κάνει διάφορες «πολιτιστικές» προτάσεις σε δήμους. Δηλαδή προτείνει στους Δήμους να εκταμιεύσουν διάφορα ποσά από 10.000 ως και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ, για πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή ξένων φορέων. Η εκτέλεση της πρότασης  είναι βέβαια προαιρετική, όταν όμως προέρχεται από Σαμαρά μεριά, μάλλον σημαίνει «αναγκαστική».

Έτσι λοιπόν προτάθηκε και στο Δήμο Ιθάκης, να εκταμιεύσει 10.000 Ευρώ για να έρθουν… Γάλλοι ποιητές να απαγγείλουν ποιήματα.
Στα παραπάνω πλαίσια ο τέως Δήμαρχος είχε αποδεχθεί την πρόταση, η οποία εγκρίθηκε  και από το ΔΣ.
Εδώ ταιριάζει το παμπάλαιο λαϊκό τσιτάτο «Ο κόσμος καίγεται και το μ…νι  χτενίζεται»
Σκεφθείτε: σε μια εποχή που οι Δήμοι ανά την επικράτεια (συμπεριλαμβανόμενου και του δικού μας) έχουν οργανώσει συσσίτια για φτωχοποιημένους συμπολίτες μας, να προτείνει το Γραφείο του Σαμαρά να ξοδέψουμε λεφτά για ν’ ακούσουμε ποιήματα και μάλιστα Γαλλιστί. 
Oh mon Dieu quelle merde!!!!  Που θα έλεγε και ο Jean Paul Sartre!!
Τι να πω! Μένω άφωνος.
Θα καταλάβαινα την πρόταση σε περιόδους οικονομικής ανθοφορίας, αλλά τώρα στην  εποχή της πείνας, της ενεργείας, της εξαθλίωσης του λαού!!!!!
ΨΑΡΕΜΑ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ!!!  (ΣΦΥΡΙΔΑ 32Kg)
Δικαίως λοιπόν η πρόταση της εκταμίευσης απορρίφθηκε στο τελευταίο ΔΣ. ( Μαθαίνω ότι συγκεκριμένος ταξιδιωτικός πράκτορας διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση αυτή και να σκεφθείτε ότι ήταν και υποψήφιος ... σωτήρας του τόπου. Κατάλαβες φίλε συμπατριώτη με τι έχεις να κάνεις !!!!)
Πολύ σωστά κατά την άποψή μου μίλησε ο Δημοτικός σύμβουλος Νόντας Μαυροκέφαλος (αν και δεν ασπαζόμαστε τις ίδιες ιδέες)
Ωστόσο η πρόταση θα ξανάρθει και μάλιστα εκβιαστικά από την κεντρική εξουσία αλλά και τη δημοτική αρχή: τώρα έχουμε εκτεθεί, δεν έπρεπε από την πρώτη στιγμή να δεχθούμε,  θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο κλπ, κλπ.
Εδώ λοιπόν εδώ είναι που απαιτείται η ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος: Ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Δεν έχουμε ανάγκη από Γάλλους ποιητές!!!!
Τα 10.000 € να δοθούν για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, να δοθούν για να τρώνε ένα σάντουιτς τα παιδιά στο διάλειμμα, να δοθούν για περισσότερα συσσίτια.
Εχεστήκαμε αν  οι Γάλλοι ποιητές παρεξηγηθούν. Ξεχάσαμε το ρόλο της Γαλλίας στη κρίση; Οι κκ, Christine Laggard, Dominique Strauss-KahnNicolas Paul Stéphane Sarközy, συνυπεύθυνοι για την κατάντια μας, δεν είναι Γάλλοι!  
Και μη μου πείτε ότι δεν μου αρέσουν τα πολιτιστικά δρώμενα. Υπάρχει πληθώρα πολιτιστικών πραγμάτων ανέξοδων που θα μπορούσαν να γίνουν στο νησί μας. ΟΧΙ λοιπόν στην εντελώς παράλογη και φρικαλέα, τούτο τον καιρό, πρόταση.        
ΡΟΦΟΣ 43 Kg
2.   Το δεύτερο εξωφρενικό που με έβγαλε από τα ρούχα μου ήταν η προσπάθεια καθυστέρησης ή και ματαίωσης μέσω καταγγελιών των ήδη εγκεκριμένων έργων.  Από πολιτικούς φορείς όπως στο πρόσφατο παρελθόν;
 Όχι!!!! Τούτη τη φορά έγινε από ιδιώτες εργολάβους, για λόγους καθαρά προσωπικού συμφέροντος.  (Δεν αποκλείεται βέβαια πίσω από αυτούς να έβαλαν λίγο δαχτυλάκι και οι γνωστοί καταγγελματίες πολιτικοί του τόπου μας.)
Μάλιστα ο ένας εξ’ αυτών δήλωσε ανερυθρίαστα και με περίσσιο θράσος: «Δεν θα αφήσω να γίνει τίποτα στο Θιάκι!» Γνωστός κρατικοδίαιτος, εισαγόμενος, «εργολάβος» ο κύριος.
Η απορία μου όμως είναι για τον δεύτερο ο οποίος δραστηριοποιείται σε κοινωφελείς  ομίλους και μάλιστα με έργο στο ενεργητικό του!!!
Είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτό τον τόπο που να εκστομίζουν φράσεις σαν την παραπάνω; Δεν θα αφήσουν, λέει,  να γίνει τίποτα στο Θιάκι;;;;; και μάλιστα αυτό να ακούγεται από νέους και επιστήμονες, για λόγους καθαρά προσωπικού συμφέροντος;
Μα θα με ρωτήσετε είναι αθέμιτο να υπερασπίζομαι το συμφέρον μου; Όχι δεν είναι! Όμως όταν πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για το συλλογικό συμφέρον του τόπου στον οποίο ζεις, τότε υποχωρείς, συμβιβάζεσαι, προσπαθείς να βρεις μέσες λύσεις. Ακόμα και να υπάρχει κάποια παρατυπία την παραβλέπεις! Τίποτα δεν θα γίνονταν αν πηγαίναμε με το γράμμα του νόμου.
Κηρύσσω την παρανομία; Όχι!
Απλά επισημαίνω ότι οι νόμοι όπως και τόσα άλλα σ’ αυτή τη χώρα είναι φτιαγμένοι έτσι που να καθυστερούν ή και να εμποδίζουν κάθε είδους  πρόοδο, ανάπτυξη αλλά και επενδύσεις.
2 ΟΛΦΟI  6 KAI 22Kg
Ο εξαίρετος φίλος μου διακεκριμένος νομικός και νομοπαρασκευαστής Δημήτρης Μαρκάτος λέει ότι στη χώρα αυτή υπάρχει πολυνομία και συγχρόνως λειψηνομία. Οι πολιτικοί μας ψηφίζουν πληθώρα νόμων αλλά ξεχνάνε να καταργήσουν παρωχημένους νόμους. Έτσι ισχύουν νόμοι του 1950 που απαγορεύουν την …ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των πολιτών. Υπάρχει νόμος της δεκαετίας του 1930 που προβλέπει ότι για να γίνει κάποιο έργο σε παραλία πρέπει να γνωμοδοτήσει το ΓΕΝ ότι η παραλία δεν θα χρησιμοποιηθεί …για απόβαση!!!!  (το αντιμετώπισα στην περίπτωση κατασκευής του μέσα ξύλινου προβλήτα των Φρικών)
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο καθένας … καλοθελητής μπορεί να σταματήσει ένα έργο με χίλιες δύο νομιμοφανείς δικαιολογίες. Απολύτως κανείς σε ότι και να κάνει δεν πληροί το γράμμα του νόμου. Έτσι είναι ευάλωτος στους καλοθελητές που ειρήσθω εν παρόδω, από αυτούς βρίθει ο τόπος μας.
Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται προς πάσα κατεύθυνση και να ελέγχεται η εφαρμογή του από τη Δικαιοσύνη. Αλλά  για ποιους νόμους και ποια δικαιοσύνη μιλάμε;
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για νομιμότητα αν οι σημερινοί νόμοι καταργούνταν στο σύνολο τους και παρασκευάζονταν νέοι νόμοι προσαρμοσμένοι στη σύγχρονη πραγματικότητα. Και το σημαντικότερο να διδάσκονται τα παιδιά, από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης, την τήρηση αυτών των νόμων. Επιπρόσθετα θα έπρεπε να προβλέπονται βαριές ποινές και η δικαιοσύνη να τις εφαρμόζει προς κάθε κοινωνική βαθμίδα, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να υφίσταται πολιτικές παρεμβάσεις.        
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη.
Τώρα το κάθε έργο ή οτιδήποτε είναι εκτεθειμένο στα χέρια του οποιουδήποτε κακόβουλου. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε δεκάδες παραδείγματα από τον ίδιο μας τον τόπο. Άλλη φορά ίσως!
Εκείνο που προέχει τώρα είναι να δημοπρατηθούν και να εκτελεσθούν τα έργα. Ο δρόμος για τα Αρχαία, ο δρόμος για Μάρμακα, για τα Καμίνια το Γήπεδο, η αντικατάσταση της στέγης του Γυμνασίου, είναι έργα ζωτικής σημασίας και πρέπει να γίνουν.

Προτρέπω λοιπόν τους δύο εργολάβους να βάλλουν νερό στο κρασί τους γιατί το ατομικό τους συμφέρον εντάσσεται στο συλλογικό, δηλαδή στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.  

Αν τίποτα δεν γίνει θα ασχοληθώ με το γάτο μου και με κανένα ψάρεμα τώρα μάλιστα που δεν χρειάζεται και άδεια...