Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΣΥΝΤΟΜΑ (Αληθινά) ΝΕΑ



•        Λεκτική επίθεση δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αργά χθες το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων. Ο Έλληνας υπουργός έτρωγε με την γυναίκα του σε εστιατόριο της περιοχής, όταν μια ομάδα ατόμων μπήκε στο εστιατόριο και κινήθηκε εναντίον του υπουργού. Η ένταση συνεχίστηκε και έξω από το εστιατόριο και ύστερα από λίγη ώρα, το επεισόδιο έληξε με τους νεαρούς να αποχωρούν. Ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε σε δημοσιογράφους ότι δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, η προσπάθεια σοβαρού τραυματισμού, προβοκάτσια ή μέρος της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής αποδόμησης του. Όπως αναφέρει ο υπουργός, εισέβαλε στο εστιατόριο ομάδα αντιεξουσιαστών που κινήθηκαν προς το μέρος του, απαιτώντας την απομάκρυνσή του από τον χώρο. Στόχος, όπως λέει, δεν ήταν ο τραυματισμός του, καθώς αν ήθελαν και λόγω της αριθμητικής υπεροχής τους, θα μπορούσαν να το πετύχουν εύκολα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στόχος ήταν να τον οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά χτυπήματα. Τονίζει ότι η κίνηση της γυναίκας του να τον αγκαλιάσει, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς και καλύπτοντας τον, απέτρεψε τους νεαρούς να τον χτυπήσουν. Λίγη ώρα αργότερα και αφού είχαν αποχωρήσει οι αντιεξουσιαστές από το εστιατόριο, ο υπουργός με την γυναίκα του εξήλθαν του εστιατορίου για να πάρουν την μηχανή τους. Εκεί, σύμφωνα με τον υπουργό, τους περίμενε ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι βρίζοντας, υποδείκνυαν στον υπουργό να φύγει από την περιοχή. Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε, ότι εκείνη την ώρα, ξεκίνησε έναν έντονο διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλει να τους ακούσει, ακόμα και αν αυτοί τον χτυπήσουν. Μετά από 15 λεπτά έντονη συνομιλίας, όπως είπε, τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχώρησε χωρίς καμία απειλή. Τέλος, δήλωσε, ότι όσο φόβο και απέχθεια προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η άτακτη υποχώρηση, ούτε η βίαιη καταστολή. Για το ίδιο θέμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με ανάρτηση του στο twitter, ανέφερε ότι ο άγριος προπηλακισμός του Βαρουφάκη, δεν είναι μαγκιά, επανάσταση ή αναρχία, αλλά σκέτος φασισμός και του αξίζει η απόλυτη καταδίκη και απομόνωση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υποστήριξε με δηλώσεις του στον Σκάϊ ότι υπάρχει μια ομάδα αντιεξουσιαστών που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αναρχική προβοκάτσια για να αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και ότι υπάρχει κέντρο, ενώ οι συγκεκριμένοι εκφράζουν μια πολύ μικρή μειοψηφία και συμπίπτουν δυστυχώς με τους δανειστές.

•        Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Euroworking Group, ενώ αύριο το πρωί ξεκινούν οι συνομιλίες στο Brussels Group με την συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη. Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται μεγαλύτερη ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς θα συμμετέχει και το λεγόμενο Athens Group. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο παραπέμπει στην λίστα Βαρουφάκη και με το οποίο επιδιώκεται μια ενδιάμεση συμφωνία. Παράλληλα, το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών, η νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Θυμίζουμε ότι μετά τις αναφορές του Γέρουν Ντάισεμπλουμ ότι η πρόταση τού για αλλαγή στην διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης έγινε αποδεκτή, η ελληνική πλευρά απάντησε λέγοντας ότι έχει περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα ήταν αποικία και αξιωματούχοι άλλων χωρών έκαναν υποδείξεις. Εντωμεταξύ, πολλά ΜΜΕ παρερμήνευσαν και παράφρασαν την δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup και έκαναν λόγο για αποπομπή Βαρουφάκη, ύστερα από απόφαση του Ντάισεμπλουμ. Πηγές από το Μαξίμου τόνισαν ότι ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε στον Βαρουφάκη, καθώς αν το έθετε, θα ακολουθούσε η άμεση απάντηση του Πρωθυπουργού και ότι ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται κανονικά στο επόμενο Eurogroup.

          Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ημερομηνία για την υποβολή του    πολυνομοσχεδίου στο Brussels Group είναι ανοιχτή και δεν υπάρχει κάποιο           συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά           βρίσκεται στην διαδικασία κωδικοποίησης στην τελική μορφή των προτάσεων και           προσπαθεί να είναι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια           νομική κωδικοποίησή τους. Τέλος, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν ότι           σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας          και η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί σύντομα.

          Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβίσι μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι της Γαλλίας,           λέγοντας ότι είναι καλό σημάδι που ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει ο ίδιος τις           διαπραγματεύσεις και στέλνει στις Βρυξέλλες τους δικούς του ανθρώπους, αξιόπιστους        ανθρώπους και ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να μιλήσουν. Τονίζει, επίσης, ότι       οι διαπραγματεύσεις είναι σοβαρές, τεταμένες και έχουν προχωρήσει, αλλά όχι αρκετά        γρήγορα και σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος ένα συνεπές, ευρύ και      συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

•        Πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, καθώς και πεδία συμβιβασμού, τα οποία πρέπει να εντάσσονται σε πολιτικό σχέδιο, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ανέφερε, επίσης, ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στην επιμονή των δανειστών να συνεχιστεί το μνημόνιο και όχι γιατί η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο. Αναγνώρισε, όμως, ότι και η κυβέρνηση αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς μόνο ένας από το υπουργικό συμβούλιο είχε εμπειρία. Θεωρεί, ακόμα, ότι δεν θέλουν όλοι οι Ευρωπαίοι να ρίξουν την κυβέρνηση ή να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Όσον αφορά την επίθεση στον κ. Βαρουφάκη, υπογράμμισε ότι η επίθεση αυτή είναι ενάντια στην κυβέρνηση. Συμπλήρωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ενοχλητικός για τους δανειστές, καθώς γνωρίζει τα επιχειρήματά τους καλύτερα από όσο οι ίδιοι, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αντιπροσώπους που συμφωνούσαν σε όλα. Κατέληξε στο γεγονός ότι ο τρόπος του υπουργού Οικονομικών και όλης της διαπραγματευτικής ομάδας έχει φέρει αποτελέσματα.

•        O αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε σε εμμονές των τεχνικών κλιμακίων για 5η αξιολόγηση και εργασιακά θέματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν επώδυνοι συμβιβασμοί και η κυβέρνηση θα μείνει σταθερή στις κόκκινες γραμμές της. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τι θέλουν; Να μας λιώσουν σαν τα σκουλήκια; Να μην έχουμε καθόλου ρευστό; Είναι πολιτική τακτική αυτή έναντι σε μια χώρα που υποτίθεται ότι είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ ή είναι παγίδες που στήνονται; Θέλουν να μας στραγγίξουν; Αυτές δεν είναι πρακτικές απέναντι σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα». Σημείωσε, επίσης, ότι η διαφωνία με τους δανειστές είναι πολιτική και θα λυθεί πολιτικά στα κεντρικά όργανα της Ευρωζώνης, ακόμα και στα συμβούλια κορυφής, αν χρειαστεί. Τέλος, όσον αφορά την καθυστέρηση που δημιουργήθηκε στην καταβολή των συντάξεων, ανέφερε ότι πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα του συστήματος ΔΙΑΣ των τραπεζών και ζήτησε την ανάληψη της ευθύνης από τις τράπεζες με δημόσια ανακοίνωσή τους.

•        Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από την Συρία, θα είναι αυξανόμενες και οι εκτιμήσεις λένε ότι για τους πρόσφυγες από την Συρία, εξαντλείται η προσδοκία επιστροφής στην πατρίδα τους, λόγω των εξελίξεων σε αυτή και έτσι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη με την Ελλάδα να αποτελεί την πρώτη πύλη εισόδου τους. Αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης του λιμενικού σώματος στο Ανατολικό Αιγαίο, θα μετατεθούν στα νησιά 205 λιμενικοί, ενώ σημείωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη του λιμενικού είναι αξιέπαινες και πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους. Χαρακτήρισε το πρόβλημα σοβαρό και όχι συγκυριακό και τόνισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, στην οποία η κυβέρνηση πήγε καλά προετοιμασμένη, είχε θετικά σημεία. Όπως ανέφερε, ο τριπλασιασμός του ποσού για τα προγράμματα “Τρίτων” και “Ποσειδών είναι σημαντική απόφαση, όπως και αυτή που ανοίγει το παράθυρο για αναλογική υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών και της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως σημείωσε ο υπουργός, προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ τόνισε ότι η δράση των διακινητών είναι εγκληματική και κάλεσε την Τουρκία να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στον τομέα αυτό. Συμπλήρωσε ότι θα εξορθολογιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις ειδικές συνθέσεις πλοίων με ελληνική σημαία που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια και θα παρθούν αποφάσεις με γνώμονα την ασφάλεια των πλοίων και των πλόων. Επιπλέον, χαρακτήρισε σοβαρό, πολυσύνθετο και επίκαιρο το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης, και τόνισε ότι θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα μελετήσει τις απόψεις όλων όσων εμπλέκονται. Για την αντιμετώπιση της απλήρωτης εργασίας, σημείωσε ότι βρίσκονται στην τελική φάση αξιολόγησης των προτάσεων, ενώ , τέλος, έκανε λόγο και ενίσχυση του υπουργείου σε στελεχιακό δυναμικό.

•        Καταθέτουν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με την δίκη για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό και με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, οποίος από την πρώτη στιγμή θεώρησε την απόφαση για την προμήθεια των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 κυβερνητική επιλογή εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ.

•        Μετά τις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή “Στον ενικό” για χρήση πιστωτικής κάρτας στις μεγάλες συναλλαγές, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν θα εισαχθεί ρύθμιση που θα συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, η οποία θα ισχύσει στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων και οι συναλλαγές πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, θα γίνονται μόνο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

•        Ο ανασχεδιασμός στην διαπραγματευτική ομάδα είναι απόρροια της εμπειρίας που αποκτήσαμε όλο αυτό το διάστημα, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο”. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία τις πρώτες μέρες του Μαΐου, η οποία οικοδομείται σε ένα ενδιάμεσο χώρο που έχει οριοθετηθεί με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε μετατόπιση των δανειστών σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί τον Φλεβάρη, ενώ μίλησε για μεροληπτική και σκόπιμη στάση από την ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για μηχανισμό ασφυξίας, με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση και κάλεσε τους εταίρους να αποφασίσουν, αν θέλουν Ευρώπη του προτεκτοράτου. Συμπλήρωσε ότι επιδιώκεται μια συμφωνία-λύση, όχι όμως μια οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση βιώσιμη με την κυβέρνηση να επιδιώκει την επίλυση του ταμειακού ελλείμματος της χώρας, το οποίο δεν δημιούργησε η ίδια, αλλά το παρέλαβε. Τέλος, ανέφερε ότι με την ενδιάμεση συμφωνία, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

•        Νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του ELA, αποφάσισε η ΕΚΤ. Το ανώτατο όριο φτάνει στα 76,9 δις ευρώ και η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,4 δις ευρώ. Επανεξέταση του θέματος και νεότερη απόφαση, θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα.

•        Άκρως θετική ήταν η συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή με τον γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο. Θέμα συζήτησης ήταν το επερχόμενο αθλητικό νομοσχέδιο, το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά και το κατά πόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, ενδεχόμενο που όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται εντελώς μετά τις σημερινές συνομιλίες. Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν οι τομεάρχες όλων των κομμάτων, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο, αλλά να αντιμετωπίσει την βία που μαστίζει τα ελληνικά γήπεδα.

•        Συγκροτήθηκε η αρμόδια εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε η χώρα μας στα μνημόνια, αλλά και τις ευθύνες που ενδεχομένως απορρέουν από αυτές. Η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα απαρτίζεται από 17 άτομα και εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα συμμετέχει ο βουλευτής Β' Πειραιά Δημήτρης Καμμένος.

•        Η Παρασκευή θα είναι η μέρα που θα διεξάγεται, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η «Ώρα του Πρωθυπουργού» στην Βουλή, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Βουλής. Η αρχή θα γίνει στις 8 Μαΐου με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση, καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά είχε παντελώς αδιαφορήσει για την διαδικασία αυτή.

•        Διαβουλεύσεις γίνονται από το πρωί ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία, αναφορικά με την ρύθμισή της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά και αυτή για τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητείται το περιεχόμενο των νομοσχεδίων αυτών και το αν θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ή εν ευθέτω χρόνω στην Βουλή.