Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΦΑΛΕΣ


Όπως είναι γνωστό το παρόν  BLOG, ασχολείται κυρίως με τα κακώς κείμενα στο νησί μας, σε μια προσπάθεια μήπως και διορθωθούν, ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε και τα καλώς κείμενα.
Προχθες λοιπόν 9 Φεβρουαρίου, οι εθελοντές του Δήμου Ιθάκης, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου κ. Λουκά Αναγνωστάτου, μαζεύτηκαν για να καθαρίσουν την πολυσύχναστη και συγχρόνως πολύπαθη πλαζ των Αφαλών.
Κυρίως νέοι και νέες πήγαν εκεί για να μαζέψουν πλαστικά και ξύλα που εναποθέτει η θάλασσα αλλά και αυτά που αφήνει η ανθρώπινη ασυνειδησία και να τα κάψουν. Έκαψαν ακόμα και τους κορμούς των δέντρων που πέσανε με την περσινή κατολίσθηση. Από πλευράς δήμου πρωτοστάτησε ο αντιδήμαρχος Λουκάς Αναγνωστάτος, γνωστός για το πάθος του με την καθαριότητα του τόπου μας και ο πάντα πρόθυμος δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Τρέλης.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια!!! 
Και μια και μιλάμε για την κατολίσθηση, όπως έχουμε πει ένα μεγάλο κομμάτι είναι έτοιμο να κατολισθήσει όμως ακόμα κρατιέται εξ αιτίας της ανομβρίας που επικρατεί μέχρι στιγμής. Αν όμως αρχίσει να βρέχει τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ένα τρίτο της παραλίας θα καλυφθεί από χώματα και κορμούς δένδρων και θα εξαφανισθεί.
Επιπλέον ο παράνομος αγωγός εξακολουθεί να υπάρχει εκεί! Οι αρμόδιοι της περιφέρειας ακόμα δεν μας έχουν ενημερώσει περί τίνος πρόκειται παρά τις οχλήσεις τόσο του Δήμου όσο και του Επαρχείου και το σημαντικότερο, αν οι χωματουργικές παρεμβάσεις που έγιναν για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή συνέβαλαν στην αλλαγή της ροής των ομβρίων υδάτων με συνέπεια την κατολίσθηση.
Όπως είναι γνωστό, σε μας τους παλαιότερους, τα νερά της περιοχής, κατέληγαν, ανέκαθεν, στο ρέμα που υπάρχει προς τα δεξιά του κόλπου και οδηγούνταν στη θάλασσα. Μάλιστα, πολύ παλιά στο σημείο εκβολής, λειτουργούσε και νερόμυλος. Μετά όμως από τις χωματουργικές εργασίες που έγιναν ακριβώς από πάνω, τα νερά άλλαξαν κατεύθυνση και ξέσπαζαν και στο αριστερό μέρος στο οποίο μάλιστα δημιούργησαν και …καταρράχτη.
Αναρωτιόμαστε:
·        Οι χωματουργικές αυτές εργασίες, αδιοδοτήθηκαν και έγιναν με την επίβλεψη ειδικού μηχανικού;
·        Υπήρχε άδεια από την  «υπηρεσία δρυμών και ρεμάτων» όπως απαιτεί ο νόμος;
·        Δεν θα έπρεπε η ξενοδοχειακή αυτή μονάδα να ελεγχθεί από την Περιφέρεια ή από τις όποιες άλλες αρμόδιες αρχές;
·        Μη ξεχνάμε ότι εκεί έγινε μια μεγάλη κατολίσθηση, που αχρήστευσε ένα μεγάλο μέρος της παραλίας και οσονούπω θα υπάρξει και άλλη.   
·        Νόμοι και κανονισμοί υπάρχουν, αναρωτιόμαστε όμως αν εφαρμόζονται και τι κάνουν οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή τους.
·        Αναρωτιόμαστε επίσης, γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμα ο εισαγγελέας μετά την προσπάθεια τρομοκράτησης μου από τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας, επειδή έγραψα για τον παράνομο αγωγό. http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2015/08/blog-post_19.html και   http://www.dimos-syrmis.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html  
Οι αρμόδιοι της περιφέρειας που ήρθαν να δουν την κατολίσθηση, μετά από πρόσκληση του Έπαρχου κ. Σπύρου Τσιντίλα, μας είχαν διαβεβαίωσει ότι θα έρχονταν και νέο κλιμάκιο για να διενεργήσει αυτοψία!!!
Δυστυχώς ακόμα το περιμένουμε και οι Αφάλες περιμένουν την τύχη τους!

Ας κινητοποιηθούν επιτέλους κάποτε οι αρχές, δεν είναι δυνατόν να καταστρέφεται μια υπέροχη παραλία και αυτές να αδιαφορούν!!!